Детско зъболечение

Home / Детско зъболечение

 

За да се създаде доверие към зъболекарите е добре децата от най-ранна възраст да посещават стоматологични кабинети. Първите прегледи под формата на игра, почистване на зъбите с четка и паста и други безболезнени манипулации са крачка към това доверие и възможност за провеждане на лечение при необходимост. Привикването към хигиенни навици от ранна възраст е основна грижа както на родителите, така и на детските зъболекари.

Силанизирането на детските зъби е превантивна стоматологична процедура, която има за цел да предпази зъбите от кариеси. Процедурата включва нанасянето на тънък слой смолист материал върху дъвкателните повърхности на зъбите, където кариесите най-често се развиват. Тази процедура е особено ефективна при моларите (кътниците), които имат дълбоки фисури (ямки) труднодостъпни за четкане.

Защо се прави силанизиране на зъбите?

Силанизирането има няколко важни предимства:

  1. Превенция на кариеси: Запечатвайки фисурите (ямките) на зъбите, силанизацията предпазва от задържане на хранителни остатъци и бактерии, които могат да причинят кариеси. Това е особено важно за деца, чиято хигиена на зъбите може да не е винаги перфектна.
  2. Лесна и безболезнена процедура: Процедурата е бърза и безболезнена, което я прави подходяща за деца. Те обикновено се чувстват комфортно по време на процедурата, което е от голямо значение за тяхното отношение към стоматологичната грижа в бъдеще.
  3. Дълготрайна защита: Силанизацията може да предостави защита за няколко години, което е особено важно за новопоникналите постоянни зъби. Силанизиращият материал може да остане ефективен дори до 10 години, въпреки че редовните стоматологични прегледи са препоръчителни за проверка и евентуално повторно нанасяне.
  4. Минимална поддръжка: След силанизиране, децата могат да продължат да мият зъбите си както обикновено, без необходимост от специална грижа или поддръжка на силанизирания слой.

Как протича процедурата?

Процедурата на силанизиране включва няколко стъпки:

  1. Почистване на зъбите: Стоматологът почиства добре повърхностите на зъбите, които ще бъдат силанизирани, за да се премахнат всички плака и хранителни остатъци. Това обикновено се извършва с помощта на четка и паста за полиране.
  2. Подготовка на зъбите: След почистването зъбите се подготвят чрез нанасяне на специален гел (обикновено фосфорна киселина), който създава микроскопични пори върху повърхността на зъба, за да се подобри адхезията на силанизиращия материал. Тази стъпка е важна за осигуряване на дълготрайното залепване на силанизанта.
  3. Изплакване и изсушаване: Гелът се изплаква обилно и зъбите се изсушават добре, за да се осигури оптимално залепване на силанизанта. Изсушаването се извършва с помощта на въздушна струя, за да се предотврати влага, която може да компрометира процедурата.
  4. Нанасяне на силанизанта: Силанизиращият материал се нанася върху подготвените зъбни повърхности и се разпределя равномерно. Този материал може да бъде течен или гелоподобен и често е със специален оцветител, който помага стоматолога да вижда къде е нанесен.
  5. Втвърдяване: Силанизантът се втвърдява с помощта на специална полимеризираща лампа (ултравиолетова или LED светлина), която го превръща в твърд, защитен слой. Процесът на втвърдяване отнема само няколко секунди.
  6. Проверка и корекции: Стоматологът проверява захапката, за да се увери, че няма излишен материал, който да пречи на нормалното затваряне на челюстта.

Кога е най-добре да се прави силанизация?

Най-доброто време за силанизиране е веднага след поникването на постоянните молари, което обикновено става на около 6тата година. Ранното прилагане на силанизацията осигурява максимална защита на новите зъби, които са най-податливи на кариеси през първите няколко години след появата им.