Пародонтология

Home / Пародонтология

За пациенти с пародонтални проблеми е препоръчително да се направят няколко стоматологични процедури. Дейностите включват:

1. Почистване на зъбен камък с ултразвуков скалер. За пациенти с пародонтални проблеми е препоръчително тази процедура да се извършва 2 пъти годишно.

2. Ръчен кюретаж. При тежки форми на пародонтит (пародонтоза) е необходимо след почистване на зъбния камък да се загладят откритите коренови повърхности със специални кюрети. Понякога се налага и отстраняване на гранулационна тъкан.

3. Лазерен кюретаж на меките тъкани. Извършва се с високо енергиен диоден лазер и цели отстраняването на бактериите и на гранулационната тъкан. Едновременно с това се стимулира регенерацията на пародонта.

4. Фотодинамична терапия на пародонталните джобове. Целта е да се премахнат всички микроби. ФДТ е заместител на антибиотичното лечение, но за разлика от него няма странични ефекти. Използва се гел, който се активира с лазерната светлина.

5. Пародонтално шиниране. С помощта на фибро- влакна зъбите се шинират и така се преразпределя натоварването им и те се стабилизират.