Възможни реакции след полимерни пломби на живи зъби

Възможни реакции след полимерни пломби на живи зъби

  1. При работа под упойка, поради временна липса на чувствителност, се затруднява оформянето на пломбата. След преминаване действието на упойката усетите, че пломбата е по-висока, не чакайте, а се обадете на лекуващия ви зъболекар, за да си уредите възможно най-скорошна среща. В противен случай може да се получи травмиране на зъба и да се наложи неговото умъртвяване.
  2. След обработването на зъбната повърхност с киселина (ецване) е възможна появява на т. нар. „постоперативна чувствителност“ към студено, която варира от няколко дни до 1 месец. Постепенно отшумява. Ако неприятното усещане не премине или пък се засили, е желателно да уведомите вашия зъболекар.
  3. При дълбок кариес на жив зъб е възможно през тънкия слой на дентиновата преграда да преминат бактерии, които увреждат нерва (пулпата) първоначално безсимптомно. При обработване на кариеса нерва се раздразва. След поставяне на пломбата е възможно зъбът да реагира на топло и студено с увеличаваща се продължителност на болката. Тези признаци показват, че нервът е увреден и зъбът трябва да се умъртви.
  4. В много редки случаи, след пломбиране на дълбоки кариеси може да има късни прояви. Получават се при навлизането на гангренозни бактерии в нерва. Реакциите може да се проявят след няколко месеца до 1 година. Характеризират се с болка с или без подуване.

При нужда ние сме насреща.

С уважение: БГМ-ДЕНТ

Leave a Reply

Your email address will not be published.